Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka truskawkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

# 20 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
# puszka niesłodzonego skondensowanego mleka
# torebka galaretki truskawkowej
Biszkopty
listki melisy
serek homogenizowany 10 dag (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka truskawkowa

Mleko dobrze schłodzić w lodówce. Świeże truskawki opłukać, dokładnie osączyć, oderwać szypułki. Kilka najładniejszych owoców odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Truskawki mrożone lekko rozmrozić i zmiksować.

Rozpuścić galaretkę zalewając ją niepełną szklanką wrzątku. Wstawić naczynie do miski z zimną wodą i mieszać, aż galaretka ostygnie. Następnie powoli wlać mleko. Miksować przez około 5 minut, aż powstanie puszysta masa. Do masy można dodać truskawkowy mus i jeszcze raz miksować. Cztery pucharki wyłożyć biszkoptami, napełnić truskawkową pianką. Deser wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Przed podaniem ozdobić kleksami serka waniliowego, listkami melisy oraz biszkoptami i truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak