Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Upieczona kaczka w owocach z winem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2 kg
jabłka 500 g
żurawiny 250 g
pomarańcza 2
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
tymianek
sól
pieprz
cukier
jarzyna
ocet winny 1 łyżka
miód 2 łyżki
rodzynki
masło ćwierć
kapusta czerwona 1

Przepis i sposób przygotowania na: Upieczona kaczka w owocach z winem

Kaczkę taką od 1,5 do 2 kg jeśli mamy to musimy najpierw natrzeć ją solą , pieprzem i majerankiem , a jabłka i pomarańcze pokroić w kostkę i nafaszerować ją owocami , potem owinąć ją w folię i wsadzić na 12 godzin do lodówki Następnie kaczkę wkładamy do brytfanki z odrobiną oleju i pieczemy do 3 godzin , tylko od czasu do czasu możemy zajrzeć polać ją tym sosem co znajduje się w brytfance . Przez pierwsze 2 godziny brytfanka powinna być przykryta , póżniej możemy zdjąć wierzch i przekręcić kaczkę i dopiero teraz możemy polać ja winem i tym sosem co znajduje się w brytfance . W wolnym czasie kapustę szatkujemy i dusimy w rondelku, gdzie wcześnie daliśmy masło i trochę wina oraz przyprawy , jeszcze rodzynki, miód i ocet . To dusimy do 30 minut. Jabłka jeśli mamy jeszcze to przekroić na pół i przed wyjęciem kaczki upiec w piekarniku , i te jabłka upieczone serwujemy z żurawiną , a kaczkę polać sklarowanym masłem z majerankiem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 24.02.2013 23:42
super :)
ElizaT 10.04.2011 14:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak