Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gulasz grzybowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 3 łyżki
boczek wędzony 40 gram
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
seler naciowy
natka pietruszki
pieprz
sól
Liść laurowy suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
czosnek 3 ząbki
śmietana 100 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet winny odrobina
ziemniaki 20 dkg
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
borowiki 10 gram
grzyby 60 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: gulasz grzybowy

Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, marchewkę w krążki, a cebulę drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć boczek i cebulę, dodać marchewkę i dalej smażyć. Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać Vegetą i dusić podlewając gorącą wodą.
Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania gulasz oprószyć pieprzem.
Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 08.05.2012 15:25
uwielbiam grzyby
Krystyna32 18.08.2011 19:04
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak