Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z serem i truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 3/4 szkl
jajko 1
roztopionego masła 2 łyżki
białego półtłustego sera 25 dag
dużych truskawek 12
soli szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z serem i truskawkami

Ser rozdrobnić, dodać sól, jajko oraz roztopione masło; całość zagnieść. Dosypywać mąkę (ok. ¾ szklanki), aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 6 – 8 godzin, podzielić na 12 porcji. Z każdej porcji wyrobić kulkę, rozgnieść na placek, ułożyć truskawkę i owinąć, tak aby truskawka ściśle przylegała do ciasta. Kulki wrzucić do osolonej wrzącej wody. Czekać, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotować 8 – 10 minut. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak