Sposób przygotowania

Ser rozdrobnić, dodać sól, jajko oraz roztopione masło; całość zagnieść. Dosypywać mąkę (ok. ¾ szklanki), aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 6 – 8 godzin, podzielić na 12 porcji. Z każdej porcji wyrobić kulkę, rozgnieść na placek, ułożyć truskawkę i owinąć, tak aby truskawka ściśle przylegała do ciasta. Kulki wrzucić do osolonej wrzącej wody. Czekać, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotować 8 – 10 minut. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !