Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
jajko 3 szt
masło 75 g
boczek wędzony 150 g
śmietana 150 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z boczkiem

Mąkę przesiewamy i robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko, wsypujemy szczyptę soli i wkładamy posiekane nożem masło.
Ciasto zagniatamy i formujemy w niego kulę, którą należy owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy ok 18 cm.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w piekarniku w 220 stopniach.
Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojony w kostkę boczek, który zalewamy masą z ubitych jajek zmieszanych ze śmietaną, sola i pieprzem.
Pieczemy przez następne 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 22.04.2013 13:00
rewelacja jak dla mnie
MARZA2 03.05.2011 14:27
ciekawy pomysł
Gonia555 23.03.2011 18:55
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak