Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kaczki po azjatycku

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewki 15 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 1
kiełków sojowych 5 dag
kiełków bambusa 5 dag
filet z piersi kaczki 1
słodko-kwaśnego sosu chili 3 łyżki
sosu sojowego 3 łyżeczki
sól
cukier
olej 1 łyżeczka
ryż basmati 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kaczki po azjatycku

Marchewkę obrać, ponacinać ją wzdłuż, tak aby powstały karby, a następnie pociąć w plasterki. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w talarki. Kiełki sojowe opłukać, osączyć. Kiełki bambusa umieścić na sitku, odstawić, aby odciekły.

Zagotować ½ szklanki wody z dodatkiem oleju, osolić. Do tego wrzątku wsypać ryż, zamieszać. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Z fileta zdjąć skórę. Mięso pokroić w cienkie plasterki, a skórę w paseczki. Skórę wysmażyć na średnim ogniu, odlać połowę wytopionego tłuszczu, wyjąć skórę wysmażoną na chrupko.

Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć mięso, osolić, wyjąć łyżką cedzakową. W tym samym tłuszczu smażyć marchewkę 5 minut. Dodać 4 – 5 łyżek wody. Dołożyć talarki dymki i dwa rodzaje kiełków. Całość przyprawić do smaku sosami chili i sojowym oraz solą i cukrem. Dołożyć mięso, podgrzać. Całość ułożyć na talerzu, posypać przysmażoną skórą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak