Sposób przygotowania

Marchewkę obrać, ponacinać ją wzdłuż, tak aby powstały karby, a następnie pociąć w plasterki. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w talarki. Kiełki sojowe opłukać, osączyć. Kiełki bambusa umieścić na sitku, odstawić, aby odciekły.

Zagotować ½ szklanki wody z dodatkiem oleju, osolić. Do tego wrzątku wsypać ryż, zamieszać. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Z fileta zdjąć skórę. Mięso pokroić w cienkie plasterki, a skórę w paseczki. Skórę wysmażyć na średnim ogniu, odlać połowę wytopionego tłuszczu, wyjąć skórę wysmażoną na chrupko.

Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć mięso, osolić, wyjąć łyżką cedzakową. W tym samym tłuszczu smażyć marchewkę 5 minut. Dodać 4 – 5 łyżek wody. Dołożyć talarki dymki i dwa rodzaje kiełków. Całość przyprawić do smaku sosami chili i sojowym oraz solą i cukrem. Dołożyć mięso, podgrzać. Całość ułożyć na talerzu, posypać przysmażoną skórą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !