Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba z rumem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 g
jajko 3
mleko 1 łyżka
proszek do pieczenia
masło 1 łyżka
Syrop:
woda 250 ml
cukier 125 g
rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Baba z rumem

Do miseczki wkładamy same żółtka i je ucieramy z cukrem , dajemy mleko, mąkę i proszek . Jak ubijemy pianę z białek to ją łączymy do masy . Formę smarujemy tłuszczem i wkładamy do gorącego piekarnika o temp. 160 st i pieczemy 20 minut. W między czasie do rondelka wlewamy wodę dajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się i tak trzymamy 2 minuty na ogniu małym , potem wlewamy rum najlepiej dobry ciemny i tym gorącym syropem polewamy babę wyjętą z piekarnika .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 24.08.2012 00:13
lubię taką
babcia
babcia 24.08.2012 00:13
lubię taką
Betka 12.05.2012 20:46
uwielbiam takie rzeczy;))
Magdalena80 01.06.2011 13:51
pyszności
ElizaT 03.04.2011 17:49
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak