Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem groszkowy z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mrożony zielony groszek 50 dag
cebula 1
bulion warzywny 1,5 l
masło 3-4 łyżka
pieczarki 10-15 dag
śmietana kremówka 150 ml
kukurydza konserwowa 6 łyżek
sól
pieprz
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem groszkowy z pieczarkami

Pieczarki starannie oczyścić, pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać połowę masła. Wrzucić plasterki pieczarek i smaż przez chwilę.
Następnie zmniejsz płomień i duś pod przykryciem do miękkości. Oprósz solą i pieprzem.
Zagotuj bulion, drobno posiekaj cebulę. W garnku rozgrzej resztkę masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj groszek. Smaż razem przez 3 minuty. Zalej gorącym bulionem i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż groszek będzie miękki.
Zupę zdejmij z ognia, przestudź. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietana, przypraw solą i pieprzem. Ponownie postaw na ogniu. Mocno podgrzej. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej włóż porcję pieczarek, posyp kukurydzą i natką. Podawaj z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak