Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dofink ziemniaczanei

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
żółtko jajek 3 sztuki
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól
Ciasto:
mąka 1/2 szklanka
masło 3 łyżki
jaja 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczka
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: Dofink ziemniaczanei

Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez maszynkę. 1 szklankę wody zagotowujemy z masłem i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, sól - całość stale mieszamy. Ucieramy na gładką masę dodająć po 1 jajku. Całość łączymy z utartymi ziemniakami, schładzamy. Z powstałej masy fomujemy małe kulki i smażymy je na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak