Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka obieramy i także wydrążamy gniazda nasienne i kroimy owoce w półtora centymetrowe plastry,śliwki kroimy na połówki i wyciągamy pestki,morele kroimy i też wyciągamy pestkę.Owoce układamy w dużej misce. Zagrzać wino z miodem, cynamonem i imbirem, żeby aromaty się połączyły. Zalewamy owoce gorącym płynem i mieszamy . Układamy owoce w żaroodpornym naczyniu: na dnie położyć plastry jabłek, na nich gruszki a następnie śliwki i morele. Znów zalać owoce miodowo-winnym syropem. Piec przez 30-40 minut, aż owoce (zwłaszcza gruszki) zmiękną. Podawać na ciepło z porcją lodów lub twardymi ciasteczkami, które można zanurzać w syropie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !