Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brzoskwinie w sosie karmelowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 1/2 szklanki
koniak 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
pistacje pogniecione 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
bułka 4 słodka

Przepis i sposób przygotowania na: brzoskwinie w sosie karmelowym

Brzoskwinie osączamy, zachowując syrop. Przelać syrop na patelnię. Gotować na ostrym ogniu przez 9 -10 minut, aż częściowo odparuje i zamieni się w karmel. Pod koniec gotowania potrząsać patelnią, aby karmel się nie przypalił na brzegach. Dodać połówki brzoskwini i domieszać śmietanę. Co jakiś czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, aby karmel się roztopił i połączył ze śmietaną. Gotować przez 1 - 2 minuty, przelać do miski i schłodzić. Domieszać koniak i sok z cytryny, a jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wodę. Przykryć i schłodzić w lodówce do czasu podania. Przed podaniem pokroić słodką bułkę i ułożyć po kromce na czterech talerzykach deserowych. Ułożyć po 2 połówki brzoskwini na każdej kromce. Polać sosem. Posypać pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 22.05.2012 11:55
pyszny deser
magical66 12.01.2012 19:35
pyszne
Sylwia56
Sylwia56 05.11.2011 14:38
pycha
Rybciia 19.07.2011 11:18
świetne;)
annagebalska 30.05.2011 07:17
pycha
Kuchareczekjeden 22.03.2011 20:49
pyszne
Dorota59 22.03.2011 09:19
ale fajne
Małgorzata113 22.03.2011 07:19
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak