Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
cukier 25 dag
masło 20 dag
jajko 10 szt
drożdże 5 dag
skórka z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Masło utrzeć z cukrem.Ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku (6 szt) i 4 całe jajka,połowę mąki i skórkę cytrynową.Z reszty mąki ,letniego mleka i drożdży przygotować zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia.Połączyć i wyrobić masę z zaczynem i odłożyć do wyrośnięcia.Ciasto powinno mieć konsystencję jak na kluski kładzione.Formę wysmarować masłem ,przelać ciasto i piec w 180 st około 45 min.Zimną babkę polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika154 19.09.2011 08:17
mniam mniam
IKrakowianka 30.07.2011 17:45
same pyszność
kuklik 25.05.2011 15:59
super baba
gacopierz23 15.04.2011 23:08
ja również
Margo1 13.04.2011 20:46
lubie takie
Margo1 13.04.2011 20:46
lubie takie
teresa18 31.03.2011 21:33
drożdżowej baby nigdy nie robiłam
RenataZ-et 22.03.2011 20:50
Super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak