Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
mąka gryczana 150 g
masło 50 g
cukier 2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
jajko 1 szt
mleko 1 szklanka
drożdże świeże 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Ważne: przed przystąpieniem do pracy upewnij się, że wszystkie składniki mają taką samą temperaturę!!!
Rozczyn: mleko podgrzewamy tak, aby było letnie. Do kubka wkładamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy rozcierając grudki. Dolewamy 2 łyżki mleka, wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (kubek przykrywamy ściereczką).
W tym czasie przesiewamy do miski oba rodzaje maki, dodajemy sól. Na małej patelni topimy masło. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, a jego powierzchnia będzie lekko wklęsła, dodajemy go do mąki. Ciągle mieszając dodajemy żółtko i przestudzone (ale ciepłe) masło. Powoli (wciąż mieszając) wlewamy mleko do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję nieco gęstszą, niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie ubijamy pianę z białka i dodajemy ją do ciasta. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Smażymy na małej patelni (tej z topienia masła) placki z 2 – 3 łyżek ciasta. Ciasto po nałożeniu rozsmarowujemy na patelni. Usmażone placki przekładamy na talerz umieszczony w nagrzanym do 70 stopni piekarniku. Gdy usmażymy już wszystkie – podajemy z kwaśną śmietaną i: wędzonym łososiem, kawiorem, kaparami i/lub oliwkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 31.08.2011 07:47
pyszne
ewa84 07.07.2011 19:56
pycha
Smakosz6 03.05.2011 23:01
mmmmmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak