Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i galaretką

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 20 dag
gorzkiej czekolady. 30 dag
cukru pudru 50 dag
wody 80 ml
jajek 8 szt.
śmietany 18% 50 ml
mąki pszennej tortowej 50 dag
śmietany 36% 1 l
śmietan fix 4 szt.
galaretki wiśniowej 1 szt.
galaretki porzeczkowej 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i galaretką

Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Poczekać aż stężeją i pokroić w kostkę.

Ciasto czekoladowe: w rondelku roztopić 20 dag masła, dodać 10 dag czekolady, 25 dag cukru pudru i wodę. trzymać rondelek nad małym płomieniem, do czasu, aż składniki połączą się w gładką masę. Przestudzić. W misce roztrzepać 8 jajek z 50 ml śmietany. Dodać mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przestudzoną masę czekoladową. Wymieszać, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 50 minut. Ostudzić.

Śmietanę 36% ubić. cały czas ubijając dodać pozostały cukier puder wymieszany ze śmietan-fix.

Na cieście czekoladowym rozsmarować kilka łyżek bitej śmietany, równomiernie rozłożyć pokrojoną galaretkę i wyłożyć resztę śmietany. Po wierzchu obficie posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 23.10.2012 09:49
smakowite to ciacho ;)
Anna146 08.08.2011 07:29
apetycznie wygląda
aguus 25.04.2011 13:24
pyszności
SyMiki 03.04.2011 22:35
pychotka
rosik93 16.06.2010 09:11
Uwielbiam ciasta z czekoladą oraz bitą śmietaną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak