Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-orzechowe z masą daktylową

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej tortowej 50 dag
mąki pszennej krupczatki 25 dag
masła 70 dag
gorzkiej czekolady. 18 dag
cukru pudru 65 dag
wody 130 ml
proszku do pieczenia 3 łyżeczki
jajek 10 szt.
śmietany 18% 100 ml
mleko 650 ml
daktyli 40 dag
budyniu waniliowego 13 dag
orzechów włoskich 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-orzechowe z masą daktylową

Ciasto czekoladowe: w rondelku roztopić 20 dag masła, dodać czekoladę, 25 dag cukru pudru i wodę. trzymać rondelek nad małym płomieniem, do czasu, aż składniki połączą się w gładką masę. Przestudzić. W misce roztrzepać 8 jajek z 50 ml śmietany. Dodać mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przestudzoną masę czekoladową. Wymieszać, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 50 minut. Ostudzić.

Ciasto orzechowe: mąkę krupczatkę przesiać, dodać 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 ml śmietany 18%-owej. Wszystkie składniki połączyć zagniatając jednolite ciasto. Do 2/3 ciasta dodać zmielone orzechy włoskie i ponownie zagnieść. pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Ciasto orzechowe rozwałkować i rozłożyć na tej samej blasze, co było pieczone ciasto czekoladowe. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto zmrożone. całość wstawić do piecyka na około 20 minut (temperatura 180 stopni).

Masa daktylowa: daktyle zmielić. Do szklanki wlać 80 ml mleka, rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z 15 dag masła, 10 dag cukru pudru oraz zmielonymi daktylami. Wlać rozpuszczony budyń i zagotować całość, cały czas mieszając.

Gorącą masę daktylową wylać na ciasto orzechowe. Na masie ułożyć ciasto czekoladowe. Na cieście rozsmarować przygotowaną polewę czekoladową (roztopić 20 dag masła, 10 dag czekolady gorzkiej, 2o dag cukru pudru i 50 ml wody - musi powstać jednolita masa, ostudzić).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 20.10.2011 20:15
nie jadłem jeszcze ciasta z daktylami. Może to się kiedyś zmieni :o)
Ela15 28.07.2011 08:34
pycha
madi356 08.02.2011 17:40
uwielbiam ciasta czekoladowe:) a to musi być bardzo dobre w smaku:)
ewasylwia 22.01.2011 11:22
musi super smakować
IlonaAlbertos 22.12.2010 18:28
Wygląda imponująco, aż chce się zjeść :)
ewelinapac 30.10.2010 22:02
muszę wyprubować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak