Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta migdałowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
mąka pszenna 170 gram
masło 100 gram
cukier 50 gram
żółtko jajek 2 szt
sól szczypta
Nadzienie:
migdały mielone 1/2 kg
masło 20 dkg
cukier 100 gram
jajko 4 szt
truskawki świeże 25 dkg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: tarta migdałowa

Za pomocą malaksera wyrabiamy ciasto z podanych składników i wkładamy do lodówki żeby stężało.Ciasto ścieramy na tarce do foremki,gnieciemy je tak żeby przyległo do dna i ścianek.Foremkę z ciastem wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 min.W blenderze mieszamy cukier z masłem na gładką masę, dodajemy migdały i mieszamy żeby masa była jednolita,następnie dodajemy jajka i miksujemy i przelewamy na upieczony spód,wstawiamy do piekarnika na 40 min w 150 stopniach.Kiedy tarta przestygnie wkładamy ćwiartki truskawek i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak