Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

vol-au-vent z mózgiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 250 g
mąka 50 g
mąka 200 g
jajko 0,5 sztuki
sól 1 łyżki
ocet 1 łyżki
mózgu 400 g
cebula 1 sztuki
jajko 2 sztuka
olej 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: vol-au-vent z mózgiem

nadzienie mózg obrać z błon opłukać posiekać cebulę obrać opłukać pokrajać w kostkę usmażyć dodać mózg smażyć 4 minuty wbić jajko i jeszcze chwilę smażyć doprawić
ciasto naleśnikowe mąkę przesiać dodać masło posiekać nożem wymieszać na jednolitą masę uformować kwadrat i oziębić
ciasto podstawowe mąkę przecedzić na stolnicy wbić jajko zrobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę dodać ocet zarobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręka przykryć serwetka i pozostawić na 15 minut potem rozwałkować na kawałki dwa razy większe od kwadratu ciasta naleśnikowego w sierotka położyć ciasto naleśnikowe złożyć w kopertę i wałkować od siebie w jednym kierunku nadając formę prostokąta złożyć na 3 części zawinić w serwetkę i włożyć do chłodziarki na 15 minut składniki i wałkowanie ciasta powtarzać 3 razy co 20 minut nie licząc pierwszego wałkowania następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm wykrywając specjalne foremki krążki o średnicy 7 cm polowe wyciętych krążków posmarować rozmąconym jajkiem w pozostałe wyciąć sierotki o średnicy 4 cm otrzymane pierścienie połączyć na całych krążkach posmarować jajkiem ułożyć luźno na blachę i upiec w piekarniku razem z wyciętymi środkami do ciepłego ciasta nałożyć nadzienie przykryć środkami polać zrumieniona bułka wymieszana z roztopionym masłem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak