Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* ryż biały - 2/3 szklanki,
* mleko 2% lub 3% - 1,5 szklanki,
* cukier - łyżka,
* masło - łyżka,
* banan - 2 małe,
* rodzynki - czubata łyżka,
* sok z cytryny - 3 łyżeczki,
* kiwi - 2 sztuki,
* aromat rumowy - 2 krople,
* brzoskwinia - 1 świeża lub 2 połówki z puszki,
* dżem z wiśniami - 4 czubate łyżeczki,
* jogurt naturalny.


PRZYGOTOWANIE:

Ryż dobrze przepłukać zimna woda. Mleko zagotować w garnuszku, dodać cukier i ryż. Zamieszać i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Polowe ilości ryżu przełożyć do czterech pucharków. Owoce obrać i pokroić. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedzić i dodać aromat rumowy. Oddzielnie zmiksować owoce banana i kiwi. Do bananów dodać 3 łyżeczki soku z cytryny, rodzynki i wymieszać. Na warstwę ryżu w pucharkach kładziemy warstwę kiwi, następnie znowu warstwę ryżu i zmiksowane banany. Wierzch dekorujemy pokrojoną brzoskwinią, po środku kładziemy łyżeczkę dżemu wiśniowego i kapiemy jogurtem. W zimie tuż przed położeniem brzoskwiń, deser można podgrzać w mikrofali, latem natomiast można schłodzić.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Wspaniały deserek! Pycha!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Fajny pomysł i smakowity.
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    mniam mniam...
  • 0
    original
    Opublikowano

    tomek18

    wspaniały deser

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !