Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* karkówka b/k - 3 plastry,
* por,
* pieczarki - 200g,
* papryka świeża,
* śmietana 30% - 250ml,
* pesto czerwone - 3 łyżeczki z lekkim czubem,
* sól, pieprz ziołowy Prymat,
* świeżo zmielony pieprz kolorowy,
* słodka mielona papryka,
* czosnek - 1-2 ząbki.

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić z obu stron pod folią. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Pora, paprykę i pieczarki obrać, umyć i osuszyć. Pieczarki i pora pokroić w niezbyt cienkie plastry, paprykę pokroić w kosteczkę. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć blisko siebie. Każdy plaster posmarować pesto i położyć pokrojoną paprykę. Następnie położyć warstwę pieczarek, którą posypać bardzo delikatnie sola i pieprzem ziołowym, pora, ponownie pieczarki delikatnie posolić ( naprawie niewielka ilość, żeby danie nie było za słone), posypać pieprzem i znowu krążki pora. Śmietankę wymieszać z 1-2 przecisnietymi przez praskę lub drobno pokrojonymi ząbkami czosnki i szczypta słodkiej mielonej papryki. Śmietaną polać całość. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 190-200 stopniach przez godzinę pod przykryciem z folii do pieczenia. Na 10-15 minut przed zakończeniem, można zdjąć folie aby przyrumienić warzywa i lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem. W trakcie pieczenia polewać 2-3 razy mięso z warzywami wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Super!
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    fajny przepis na karkóweczke
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    fajny przepis na karkóweczke
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ale rarytasy!
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pysznpści

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !