Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sorbet z limonek i bazylii

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 300 ml
woda 150 ml
limonki 6 szt
bazylia 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: sorbet z limonek i bazylii

Do rondelka wlewamy wodę dodajemy cukier,startą skórkę z limonki,mieszamy i gotujemy na średnim ogniu 5 min i zostawiamy do wystygnięcia.Wyciskamy sok z limonek powinno go być około 150 ml,wlewamy go do wystudzonego syropu i mieszamy.Bazylię myjemy i rwiemy na małe kawałki,wkładamy do mozdzierza i tłuczemy na miazgę,przekładamy do syropu i mieszamy,następnie przecedzamy przez niezbyt gęste sito wyciskając drobinki skórki limonki.Przelewamy mieszaninę do metalowej miski i wkładamy do zamrażalnika na 45 min,po wyjęciu ubijamy dobrze trzepaczką i wkładamy z powrotem na 30 min.Gotowe.Po wyjęciu nakładamy ogrzaną łyżką do schłodzonych miseczek,dekorujemy listkiem bazylii.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 03.10.2011 07:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak