Sposób przygotowania

Do rondelka wlewamy wodę dodajemy cukier,startą skórkę z limonki,mieszamy i gotujemy na średnim ogniu 5 min i zostawiamy do wystygnięcia.Wyciskamy sok z limonek powinno go być około 150 ml,wlewamy go do wystudzonego syropu i mieszamy.Bazylię myjemy i rwiemy na małe kawałki,wkładamy do mozdzierza i tłuczemy na miazgę,przekładamy do syropu i mieszamy,następnie przecedzamy przez niezbyt gęste sito wyciskając drobinki skórki limonki.Przelewamy mieszaninę do metalowej miski i wkładamy do zamrażalnika na 45 min,po wyjęciu ubijamy dobrze trzepaczką i wkładamy z powrotem na 30 min.Gotowe.Po wyjęciu nakładamy ogrzaną łyżką do schłodzonych miseczek,dekorujemy listkiem bazylii.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !