Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z rodzynkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
cukier 16 dkg
margaryna 12 dkg
olej roślinny 1 łyzka
jaja 4 szt
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dkg
cukier wanilinowy 1 opakowanie
rodzynki 7 dkg
olejek migdałowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z rodzynkami

Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka (ciepłego), dodać łyżeczkę cukru i zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą wcześniej mąkę i wyrośnięte drożdże. Jajka utrzeć do białości z resztą cukru która nam została, wlać do maki i wyrabiać dolewając po trochu mleka. Później dodać stopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, olej, olejek i rodzynki. Jeszcze chwilę wyrabiać po czym ciasto rozciągnąć go wysmarowanej tłuszczem formy smarując wierzch białkiem. Piec około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.12.2013 17:17
moja ciocia taki robiła, jak do niej przychodziłam w dzieciństwie :D
RenataZ-et 24.10.2012 20:26
przepyszny
Jodaj 22.01.2012 08:46
dobry :)
tomek18 07.07.2011 15:16
super
Juleczka20 19.05.2011 12:52
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak