Sposób przygotowania

*fasola biała - 600g
*cebula - 2 kg
*papryka czerwona - 5- 6 sztuk
*sól, pieprz - do smaku
*olej
*liście laurowe - kilka sztuk
*papryka mielona - 4 łyżki

Fasolę gotować przez ok. 25 - 30 minut.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na oleju z przyprawami.
Na brytfankę wykładać warstwę fasoli, na to cebulę, znowu fasolę, kolejną warstwe cebuli aż do wyczerpania składników tak, aby ostanią warstwą była fasola. Paprykę czerwoną pokroić w paski i ułożyć ją na wierzchu. Wszystko zalać wywarem, w którym gotowała sie fasola, skropić olejem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Wywar z dania powinien całkowicie odparować - wtedy jest gotowe do spożycia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !