Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto w odcieniach czerwieni

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretki czerwone 3 szt
cukier pół szkl
proszek do piecz 1 lyżeczka
mąka pół szkl
mleko 100 ml
śmietana 350 ml
jajko 3 szt
kisiel truskawkowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto w odcieniach czerwieni

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier, potem żółtka. Dodajemy proszek do pieczenia, kisiel i mąkę i delikatnie wszystko mieszamy aż wszystkie składniki połączą się. Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy 20 minut w 180 st (bez termoobiegu). Zostawiamy do wystygnięcia.

Warstwa nr 1 – pierwszą z galaretek rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu – zostawiamy do wystygnięcia.

Warstwa nr 2 – drugą z galaretek rozpuszczamy w 350ml wody, kiedy galaretka się rozpuści dodajemy mleko – zostawiamy do wystygnięcia.

Warstwa nr 3 – galaretkę rozpuszczamy pół do trzy czwarte szkl wrzątku. Zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę, dodajemy chłodną galaretkę, mieszamy.

Kiedy biszkopt będzie zimny a masy galaretkowe zaczną tężeć, wylewamy je kolejno. Najpierw masa śmietanowa – kiedy znajdzie się na cieście, wkładamy je na chwilę do lodówki by mocniej stężała. Po 15 minutach wyjmujemy i wylewamy masę galaretkową z mlekiem i znów do lodówki. Po kwadrancie wylewamy na wierzch samą galaretkę i całe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 11.12.2011 13:49
dziekuję
Norgiusz 11.12.2011 13:48
mniammm
novita23 25.03.2011 10:12
super
Nina7 21.03.2011 10:06
Super ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak