Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI Z MAKIEM

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mak 250 g.
wanilia - -
skórka z cytryny - -
cukier - -
mąka 350 g.
jajko 1 sztuka
sól - -
woda 3/4 szkl.
masło 30 g.

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI Z MAKIEM

Mak zagotować pod przykryciem tak długo , aż da się rozcierać palcami.
Odcedzić przez bardzo gęste sitko, a następnie zmielić w maszynce o drobnych oczkach. Dodać do smaku cukier, wanilię, startą skórkę z cytryny.

Zrobić ciasto, ugnieść je na twardo, rozwałkować, posypać mąką, pokroić kluski. Ugotować je w gorącej, osolonej wodzie, odcedzić. Ciepłe kluski wymieszać z masłem i masą makową. SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak