Przepis i sposób przygotowania na: Usta Romana
Ciasto:
3 jaja ubić z 1 szklanką cukru, dodawać ½ kostki stopionej margaryny (letniej), ¾ szklanki mleka, 1 łyżka wody, 2 niepełne szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia. Tak przygotowanym ciastem zalać biszkopty i upiec. Na ostudzony placek wyłożyć dowolny krem
Przykładowy krem:
3 jajka ubić z 1 szklanka cukru na pulchna masę, dodać cukier waniliowy 1,5 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ciągle ubijając wlewać 1,5 szklanki gorącego przegotowanego mleka. Całość płynu przelać do garnka i gotować na ogniu ciągle mieszając, aż krem nabierze gęstej konsystencji.
Utrzeć 20 dag masła i dodawać zimny krem ciągle ubijając. Przygotowaną masę wyłożyć na placek,na to ananasy z puszki i zalać galaretką owocową.( rozpuścić 2 galaretki w 2 szklankach wody).