Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Usta Romana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajk 3 szt
cukier kryształ 1 szkl
margaryna masło 1/2 kostki
mleko 3/4 szkl
woda 1 łyżka
mąka pszenn 2 szkl
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
biszkopty okrągłe 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Usta Romana

30 dag okrągłych biszkoptów posmarować powidłem i skleić razem. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i zalać ciastem.
Ciasto:
3 jaja ubić z 1 szklanką cukru, dodawać ½ kostki stopionej margaryny (letniej), ¾ szklanki mleka, 1 łyżka wody, 2 niepełne szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia. Tak przygotowanym ciastem zalać biszkopty i upiec. Na ostudzony placek wyłożyć dowolny krem

Przykładowy krem:
3 jajka ubić z 1 szklanka cukru na pulchna masę, dodać cukier waniliowy 1,5 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ciągle ubijając wlewać 1,5 szklanki gorącego przegotowanego mleka. Całość płynu przelać do garnka i gotować na ogniu ciągle mieszając, aż krem nabierze gęstej konsystencji.

Utrzeć 20 dag masła i dodawać zimny krem ciągle ubijając. Przygotowaną masę wyłożyć na placek,na to ananasy z puszki i zalać galaretką owocową.( rozpuścić 2 galaretki w 2 szklankach wody).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak