Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hinduskie frytki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 10 dkg
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
sos
cukier 1 szklanka
miód 2 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Hinduskie frytki

Masło stopić i sklarować. Powinno zostać 5-6 łyżek. Jeśli jest mniej sklarować jeszcze troszkę masła. Mąkę przesiac na stolnice, dolać masło, dosypać przyprawy i wyrobić ciasto dolewając stopniowo gorące mleko. Ciasto przykryć ściereczką i odstawic na godzine. Rozwałkować na stolnicy na grubość prawie centymetra. Kroić w wąskie paski. Smażyć na gorącym oleju około 4 minuty z każdej strony. Frytki powinny się silnie zarumienić. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Sos:
Cukier rozpuścić w 3/4 szklanki wody i gotować na słabym ogniu. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać miód i aromat i jeszcze gotować kilka minut.

Frytki podawać ciepłe polane sosikiem
Smacznego!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 31.03.2012 09:47
Interesujący przepis - hinduskie frytki...no proszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak