Sposób przygotowania

Jabłka umyć, wydrążyć pestki wraz z częścią miąższu (pozostawić ok. 1 cm \"ścianki\" i dno, górę ściąć). Wnętrza jabłek posmarować sokiem z cytryny. Wodę zagotować, włożyć jabłka do wrzątku na ok. 30 sekund. Wyjąć, ostudzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym do białości. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do białek dodać utarte żółtka i serek homogenizowany.
Na dno jabłek wkładać po pół łyżeczki dżemu, resztę miejsca wypełnić masą jajeczno − serkową.
Napełnione jabłka wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA.
Po upływie 30 minut, wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 10 minut.
Wyjąć jabłka i podawać jeszcze ciepłe.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    jak nie przepadam za bardzo tak te mi wpadły w oko!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    a ja je lubie :P

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !