Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki tort czekoladowy z polewą marshmallows

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej tortowej 20 dag
cukru pudru 1 kg
jajek 8 szt.
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
octu 1/2 łyżeczki
śmietany 36% 1 l
śmietan fix 4 szt.
kakao 6 łyżek
pianek marshmallows 27 dag
wody 3/4 szklanki
gotowych różyczek 6 szt.
sok wyciśnięty z połowy cytryny do smaku
brandy 100 ml
cukru 4 łyżki
olejek waniliowy do smaku
dżem wiśniowy 1,5 słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki tort czekoladowy z polewą marshmallows

Biszkopt: mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wlać ocet, wymieszać. Dodawać kolejno, cały czas mieszając, 12 dag przesianego przez sito cukru pudru, żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Czekoladowa bita śmietana:schłodzoną śmietanę 36% przelać do szklanego naczynia i ubić. Dodać cukru pudru wymieszanego z śmietan-fix, wymieszać. Na końcu wsypać kakao i starannie połączyć z bitą śmietaną.

Polewa marshmallows: pianki marshmallows rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami wody i 25 dag cukru pudru. następnie przełożyć masę na stolnicę, dodać pozostały cukier i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość około 3mm.

Poncz: pozostałą wodę zagotować z sokiem z cytryny, kilkoma kroplami olejku waniliowego i 4 łyżkami cukru. Ostudzić, dodać brandy i wymieszać.

Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszą część ułożyć na szklanej paterze, nasączyć i połową dżemu oraz 1,3 bitej śmietany. Nakryć drugim krążkiem biszkoptu. nasączyć, posmarować dżemem i kolejną częścią czekoladowej bitej śmietany. Ułożyć trzeci krążek, nasączyć, posmarować pozostałą bitą śmietaną. Na kremie ułożyć płat masy marshmallows. Wyrównać, brzegi masy delikatnie nożem wcisnąć pod spód tortu. Udekorować i wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 12.10.2011 23:34
dobry na każdą okazję :)
Ewa111 25.07.2011 13:28
poproszę o taki torcik,sama takiego nie zrobię,nie mam aż takich zdolności
Jolanta40 08.03.2011 21:09
wow, istne dzieło sztuki
banditka 20.01.2011 07:31
swietne sa takie torty
Iwusia 12.01.2011 17:07
super :)
Gosia40 12.01.2011 11:58
piękny torcik!
aguus 11.08.2010 11:16
Wygląda fantastycznie. Ale trzeba się przy takim torciku napracować..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak