Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK CZEKOLADOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Krem:
cukier 7 łyżek
jajko 3 sztuki
śmietana kremówka 200 ml.
gorzka czekolada 20 dag.
śmietana kwaśna 150 ml.
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżki
rum 4 łyżki
Ciasto:
mąka 2 szkl.
masło 20 dag.
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
twaróg 80 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK CZEKOLADOWY

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć je do lodówki.

Twaróg zetrzeć z cukrem, jajkami oraz cukrem waniliowym.

3 łyżki śmietany kremówki odlać, a resztę wymieszać z kwaśną śmietaną, przelać do masy serowej i utrzeć.

Czekoladę rozpuścić, dolać odłożoną śmietanę kremową, podgrzać. Następnie przelać do masy serowej, wlać rum i starannie wymieszać.

Ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Rozłożyć na cieście krem i piec w piekarniku ok. 70 min., w temp. 200 st. C.

Przestudzony sernik posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak