Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka świąteczna

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2,5 kg
cebula 1 duża
cebulka 1/2 kg małych
marchewka 1 szt
jabłka 1 kg szarej renety
wino białe 1 szkl półsłodkie
margaryna 3 łyżki
mąka 2 łyżki
oregano
olej 2 łyżki
miód 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat
Goździki całe Prymat 30 szt
cukier 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka świąteczna

Szynkę natrzeć oregano, pieprzem i solą, naciąć w kratkę i posmarować olejem. W nacięcia wbić goździki. Szynkę umieścić na ruszcie nad brytfanną. Do brytfanny wlać szklankę gorącej wody i piec szynkę w dobrze nagrzanym piekarniku około 2,5 godziny.
W połowie pieczenia do brytfanny włożyć pokrojoną marchew i cebulę, dolać trochę wody.
Mięso obracać i polewać sosem wytwarzanym podczas pieczenia.
Sos przecedzić, dopełnić gorącą wodą do objętości 3 szklanek i zagotować . Zagęścić mąką. Obrane jabłka pokroić na cząstki. Wino zagotować z cukrem i cynamonem, włożyć jabłka , a gdy będą miękkie-ale nie mogą się rozpadać-wyjąć. Obrać małe cebulki, włożyć do rozgrzanej margaryny z miodem, posolić , lekko zrumienić. Szynkę pokroić w plastry i obłożyć na półmisku cebulkami i jabłkami Sos podać osobno w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 22.02.2014 15:30
świetny prEpis,wykorzystam
Wafelek2601 10.01.2014 19:26
Nie ma to jak domowa szynka
joanna77 12.09.2013 22:08
bardzo dobre domowe, pieczone mięsko
m1monika 12.06.2013 09:33
bardzo lubię :-)
Bernadeta1 13.04.2013 16:07
zapowiada się smacznie
Aannkaa82 12.04.2013 20:27
Lubie takie pieczone mięsko.
Anna152 19.03.2013 09:10
pycha mięsko
caralajna 12.08.2012 12:46
fajna
Seba 06.06.2012 08:48
smaczna
IrenaM 15.03.2012 10:26
wow
Maniek2 05.03.2012 07:41
siper
ankaryba 27.02.2012 20:42
coś dla mnie
berys18 18.02.2012 09:27
pyszne mięsko
berys18 18.02.2012 09:27
pyszne mięsko
Tika4444 07.11.2011 17:58
świetny pomysł
Kopiko1983 08.10.2011 21:23
Smaczna i bez konserwantów!
rzenia15 24.08.2011 10:58
na pewno pyszna jest taka szyneczka
Grazyna0211 05.07.2011 09:32
świetny przepis
ronald88 03.06.2011 14:13
super
Gosia32
Gosia32 01.06.2011 13:40
mniam
Justyna Jussstiii 22.03.2011 08:24
extra
Krystyna32 20.03.2011 15:43
świetny przepis
joanna77 20.03.2011 13:27
pewni każdy chciałby ja schrupać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak