Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożone cytryny - deser na letnie dni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryny 8 szt
wino białe 1 szkl
cukier do smaku
białko 1 szt
likier pomarańczowy do smaku, ja dałam 1,5 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożone cytryny - deser na letnie dni

Cytryny sparzyć wrzątkiem. Przekroić je wzdłuż odcinając pokrywki. Następnie wydrążyć z nich miąższ. Przygotowane skorupki wraz z pokrywkami owinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. W międzyczasie wino połączyć z cukrem i gotować je przez kilka minut. Przygotowany napar ostudzić. W miąższu cytryn usunuąć pestki i białe skórki. Za pomocą blendera zmiksować miąższ z cytryn. Do schłodzonego wina dodać miąższ z cytryn. Wszsytko wymieszać , pryzkryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Przed samym wyjęciem deseru z zamarażalnika dodać ubite na sztywno białka z odrobiną soli i likierem pomarańczowym. Romrożoną masę cytrynową połączyć z białkiem jaj za pomocą blendera. Wyjąć z zamrażalnik skórki cytrynowe. Napełnić je masą cytrynową i przykryć pokrywkami. Od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak