Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak i zielone curry

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 4
mleczko kokosowe 400 ml
szalotki 3
dymki 2
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
bulion drobiowy 150 ml
limonka 0,5 sztuki
sos sojowy 2-3 łyżki
zielenina do dekoracji
pasta curry 3 zielona

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak i zielone curry

Szalotki kroimy w piórka, dymkę w kosteczkę, czosnek na plasterki, podsmażamy razem na rozgrzanym oleju ok 1 minutki, następnie dodajemy pastę curry, podsmażamy dalej ok 2 minutek.
Zalewamy wszystko bulionem oraz mleczkiem kokosowym, energicznie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy sok z limonki wraz z otartą skórką, sos sojowy, mieszamy. Danie gotowe:)
Podawać z ryżem, lub jak u mnie z makaronem ryżowym. Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 29.08.2012 20:25
do past curry narazie się tylko przymierzam
ilka_86 09.08.2011 08:19
fajna propozycja na obiad:)
kochanyptysiu 30.07.2011 10:15
super
angelika14 22.06.2011 14:48
uwielbiam połączenie kurczaka z curry
halinka1011 20.03.2011 09:33
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak