Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z ryżem, porem, papryką i bazylią

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pora 2 sztuki
zielona papryczka 2 strąki
pomidorki małe 10 sztuk
bazylia 1 pęczek
ocet winny 4 łyżki
oliwa 6 łyżek
sól, grubo mielony pieprz, cukier do smaku
ryż basmati 1 saszetka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ryżem, porem, papryką i bazylią

Ryż ugotować, ostudzić. Pomidorki umyć, pokroić na połowy lub ćwiartki. Pory umyć, pokroić w krążki. Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i pokroić w paski, część zostawić do dekoracji. Ocet utrzeć z pieprzem, solą i szczyptą cukru. Powoli, nie przerywając mieszania, wlać oliwę. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, polać przygotowanym sosem winegret, wymieszać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.03.2011 15:51
pycha
marta0906 05.10.2010 17:35
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak