Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z ziemniakow z kiszoną kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
kapusta kiszona 30 dag
mąka 7 łyżek
jajko 3 szt
masło 3 dag
słonina wędzona 5 dag
szczypiorek usiekany 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
pieczarki 10 dag
pieprz do smaku
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z ziemniakow z kiszoną kapustą

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną kapustę, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie odparować nadmiar płynu. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, pieczarki i czosnek. Do zimnych ziemniaków dodać cebulę z pieczarkami, kapustę, szczypiorek, jajka, mąkę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z masy formować placuszki gr 1 cm, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 01.02.2013 08:33
smaczne
Monika193
Monika193 06.09.2011 21:46
super
aginaa 20.03.2011 09:29
pomysłowe
halinka1011 20.03.2011 08:56
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak