Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bread and butter pudding

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
rodzynki 3 łyżki
sos
mleko 1 litr
jajko 5 szt
cukier 100 g
cukier waniliowy 15 g
sól 1 szczypta
żurawina
chleb pszenny 1 bochenek

Przepis i sposób przygotowania na: Bread and butter pudding

Chleb kroimy w kromki o grubości 1 cm. Ścinamy z nich skórkę. Każdą kromkę cienko smarujemy masłem, przekrawamy ją na 2 trójkąty. Średnią blaszkę smarujemy masłem, układamy na niej pierwszą warstwę kromek (masłem do góry). Posypujemy ją cynamonem, żurawiną i rodzynkami. Następnie układamy drugą warstwę kromek (również masłem do góry), posypujemy ją cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Analogicznie postępujemy aż do wyczerpania składników.
Przygotowujemy sos: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy mleko i sól, miksujemy jeszcze przez chwilę. Sosem zalewamy pudding i zostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy pudding przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

koala 09.06.2012 13:31
fenomenalny pudding !
Renata16 04.05.2012 02:50
supcio
Jastinka 19.04.2011 22:37
ciekawe
Babciagramolka 20.03.2011 18:03
Iwonko- to cos dla mnie . Polubiłam te puddingi w wersjach i na słodko i wytrawnie .
Małgorzata113 20.03.2011 08:50
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak