Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka II

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szkl
margaryna 1/3 kostki
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szkl
Krem:
mleko 2 szkl
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt
cukier 1/2 szkl
masło 200 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka II

Do rondelka wlać wodę i umieścić margarynę. Wszystko zagotować. Następnie dodać mąke i wymieszać, np. trzepaczką. Powstałą masę wystudzić, a potem ucierać ją z jajkami. Powstałe ciasto wylać na formę o wymiarach 40x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 200 C (aż ciasto uzyska złoty kolor). Przekroić je na 2 części.

Po upieczeniu ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować krem, czyli ugotować mleko, dodać do niego mąke pszenną, ziemniaczaną, żółtko. Wszystko ze sobą mieszać, aż zgęstnieje. Przygotowaną masę schłodzić, następnie utrzeć ją z miękkim masłem. Przygotowanym kremem przełożyć ciasto i przykryć drugą połówką. Schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 28.09.2012 20:46
pycha!!!
LuKaSz4761 01.07.2012 08:46
super
LuKaSz4761 01.07.2012 08:46
super
LuKaSz4761 01.07.2012 08:46
super
eduszo
eduszo 22.04.2011 18:30
Kto tego nie lubi,pycha.
agnieszka137 19.03.2011 23:46
pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak