Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto alkoholik (migdałowo-makowe)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mak 1 szkl
cukier 1 szkl
białka jaj 6 szt
wiórki kokosowe 150 g
aromat migdałowy kilka kropelek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
herbatniki 5 dużych paczek
Krem:
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 2 szkl
żółtka jaj 6 szt
margaryna 1 kostka
cukier 3-4 łyżki
wódka 1/4 l
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto alkoholik (migdałowo-makowe)

Do rondelka wlać mleko, zagotować, wsypać mak i po chwili go odsączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do nich proszek do pieczenia, mąke ziemniaczaną, cukier, wiórki i mak. Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę wylać na formę do pieczenia. Piec około 25 minut w 220 C.

W międzyczasie przyrządzić krem, czyli ugotować budyń na 2 szkl mleka. Dodać do nich żółka jaj i wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia. Potem dodać do niego cukier, miękka margarynę i za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć.

Na przygotowane ciasto położyć krem i na to nasączone w wódce hebatniki. Około pół godziny po przygotowaniu ciasta polać je ciepła polewą czekoladową. Umieścić w lodówce do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak