Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem- piegusek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 1 i 1/3 szkl
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
mleko 1 szkl
mak 1 szkl
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem- piegusek

Do rondelka wlać mleko, dodać margarynę- połączyć te dwa składniki, zagotować i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć na jednolitą masę z cukrem. Do żółtek dodać mąke i proszek do pieczenia, ostudzone mleko z margaryną połączyć powyższe składniki. W międzyczasie wypłukać mak i dodać go do powyższej masy. Na samym końcu delikatnie połączyć masę z białkami. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 35-45 minut w 180 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak