Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z jajek i ziemniaków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 łyż
mąka 1 łyż
śmietana 12% 1 szkl
ziemniaki ugotowane 6 szt
cebula
smietana 18% 2 łyż
tłuszcz do formy
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyż
parmezan starty 2 łyż
szczypiorek posiekany
jajko ugotowane na twardo 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z jajek i ziemniaków

Jajka obrać, pokroic w plasterki. Masło 1 łyżke rozpuścic, wymieszać z mąką, kiedy się spieni, wlać smietanę 12%. Gotować, mieszając,aż sos zgęstnieje. Wrzucić pokrojone jajka, delikatnie wymieszać. Ziemniaki utrzeć na gładkie puree. Cebulę obrać, zeszklic na łyżce masła, wymieszać ze śmietanką 18% i puree ziemniaczanym. Przyprawić, włożyc do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać sosem z jajkami. Bułkę zasmażyć z pozostałą łyżka masła, wyłożyć na zapiekankę. Posypać parmezanem. Zapiekać 10 minut w temp. 190C. Gotowe danie posypać szczypiorkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak