Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe (przygotować w przeddzień pieczenia bułeczek): mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie pośrodku, do którego wrzucić pokruszone drożdże, 5 dag cukru i zalać połową letniego mleka. Delikatnie wymieszać i odstawić, aby zaczyn podwoił swoją objętość. Dodać pozostałe składniki: żółtka, sól, resztę cukru i mleka. Wyrobić ciasto. Na samym końcu połączyć z roztopionym i przestudzonym masłem. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Ugotować budyń na mleku. Ostudzić.

Składniki kruszonki posiekać nożem, a następnie zagnieść lekko palcami.

Przygotowanie bułeczek: ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki i przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagnieść i uformować w lekko spłaszczony rulon. Pokroić na 14 jednakowej wielkości kawałków, z każdego uformować owalną bułeczkę, a następnie „skręcić” ją po środku nadając kształt zapełnionej ósemki. Przykryć i pozostawić na 20 minut. Gdy wyrosną lekko je spłaszczyć i używając kieliszka, zrobić w każdej bułeczce po dwa wgłębienia. Do jednego nałożyć po porcji budyniu, a do drugiego – konfitury (ja użyłam konfitury z czarnej porzeczki). Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    uwielbiam takie bułeczki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Piękne:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Pyszności:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    lubię takie bułeczki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Wyglądają rewelacyjnie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    pyszneee
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    ale apetyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    wyglad pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !