Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z nadzieniem żurawinowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 25 dag
mleko 2% 2,5 szklanki
żurawina 25 dag
cukier 15 dag
masło 0,5 kostki
jajko 2 szt
skórka z pomarańczy lub limonki do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do smaku
tłuszcz do formy do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z nadzieniem żurawinowym

Kaszę jaglaną ugotować na mleku z dodatkiem połowy masła i szczypty soli.Odstawić,aby przestygła.Jajka rozbić,oddzielić białka.Żółtka utrzeć na puszystą masę z połową cukru i skórką pomarańczową,wymieszać z kaszą.Żurawinę przesmażyć z pozostałym cukrem.Białka ubić na sztywno,połączyć z kaszą.Połowę kaszy przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy.Na wierzchu rozsmarować żurawinę,przykryć resztą kaszy.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 21.06.2011 22:12
super
magical66 19.03.2011 13:34
ciekawy i smaczy placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak