Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z bakaliami i marmoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
margaryna 20 dag
jajko 4 szt
cukier puder 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy siekane 5 dag
rodzynki 5 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
marmolada do przełożenia
rum 2 lyżki
aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki
tłuszcz do formy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z bakaliami i marmoladą

Rodzynki zalać rumem, odłożyć na 15 minut. Margarynę ucierać dodając stopniowo po 1 żółtku i po łyżce cukru. Gdy utarte na pulchną masę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rodzynki z rumem, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat i ubitą pianę z białek, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut. Po ostudzeniu przełożyć marmoladą lub konfiturą, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 26.12.2012 14:12
Smakowicie wygląda :) Bardzo lubię keksa.
Maniek2 05.03.2012 07:31
fajny
Wacław 02.10.2011 10:19
pyszny do kawki !
Wafelek2601 11.05.2011 13:59
wygląda super
ewa84 09.04.2011 14:23
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak