Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać twaróg i razem posiekać. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C. Obrane jabłka, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda, każdą ćwiartkę pokroić na paski o szerokości 3 – 4 mm.
Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką. Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać w kształt rogalika. Piec przez około 20 – 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !