Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 250dag
masła 250dag
opakowanie cukru waniliowego 1
jabłka 2
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z jabłkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać twaróg i razem posiekać. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C. Obrane jabłka, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda, każdą ćwiartkę pokroić na paski o szerokości 3 – 4 mm.
Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką. Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać w kształt rogalika. Piec przez około 20 – 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 19.03.2011 11:03
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak