Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna tortowa - 2 szklanki (szkl.o poj. 250ml),
* mąka krupczatka - 2 szklanki,
* drożdże świeże - 50g (pól kostki),
* mleko - 250ml,
* jaja - 2 średniej wielkości,
* cukier - 7 łyżek,
* cukier z wanilią - łyżka,
* miękkie masło - 4 łyżki,
* szczypta soli,
* białko do posmarowania bułeczek,
* cukier brązowy drobny do posypania bułeczek,
* cynamon,
* płynne masło - 50g (trzeba je podgrzewać w trakcie przygotowania),
* mąka do posypania blatu,
* papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

W miseczce o pojemności 0,75l podgrzać lekko polowe mleka i rozpuścić w nim drożdże oraz po łyżce cukru i mąki. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, na ok 20 minut. Jaja ubić z 5 lyzkami cukru na puszystą masę. Masło rozpuścić w pozostałej połowie szklanki podgrzanego mleka i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać z cukrem z wanilią i szczyptą soli. Zrobić wgłębienie w środku miski z maka i wlać rozczyn drożdżowy, mleko z masłem oraz jaja. Wyrobić ręką lub robotem kuchennym ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią w środek, aby uwolnić powietrze. Ciasto odrywać po kawałku i cienko rozwałkować na kształt prostokąta na posypanym mąką blacie. Wielkość bułeczek zależny od własnych upodobań, im większe będą bułeczki, tym bardziej miękkie i puszyste w środku. W niewielkim naczyniu podgrzać do rozpuszczenia 50g masła i za pomocą pędzla rozsmarować niewielką jego ilość na powierzchni rozwałkowanego placka. Posypać cukrem i cynamonem - tak na oko, na całej powierzchni. Ciasto zwijać ciasno w rulon i zrobić podłużne nacięcie na całej długości, nie docinając jednak do końca. Pozostawić niewielką cześć u nasady niedociętą. Z pozostałych dwóch rozciętych części ciasta, przeplatać końce, zaczynając od niedociętej strony. Dobrze skleić końce. Zwijańce posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem (może być cukier wymieszany z cukrem waniliowym). Przełożyć na papier do pieczenia, zachowując pewna odległość, bo chałki rosną podczas pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od wielkości beleczek - jeżeli są małe, skracamy czas do lekkiego zrumienienia. W przeciwnym razie będą twardsze w środku i na zewnątrz.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Piękne , małe chałeczki takie do reki, a szczzególnie do małej raczki. Myślę,że to fajny deser dla dzieci.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Pyszności:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pychota!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    Śliczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    piękne:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kuchareczekjeden

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    fajne chałweczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !