Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna typ 650 - 500g,
* sól - 1,5 łyżeczki,
* drożdże świeże - 25g,
* ciepła woda - ok 300ml (+/-, ile maka wchłonie),
* jajo,
* cukier - łyżeczka,
* siemię lniane - 2 łyżki,
* tłuszcz do wysmarowania formy,
* forma keksowa.


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać z solą. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 1/3 szklanki cieplej wody z dodatkiem cukru i łyżką mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłym miejscu, aby napęczniały. W środku miski z mąką zrobić dołek, do który wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajo, siemię lniane i wyrobić ciasto robotem lub ręką. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok 1-1,5 godziny.Formę keksową natłuścić, np olejem na ręczniku papierowym. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, przekładamy je do keksówki i odstawiamy na ok 20 minut w ciepłym miejscu aby ponownie trochę urosło. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach i jeszcze przez 5 minut pozostawiamy w gorącym, wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce - bardzo larwo się wyjmuje.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Chlebek pięknie wyrośnięty.... A przepis na pewno wypróbuję:)
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    fantastyczny - jeszcze nigdy nie robiłem samodzielnie chleba. Muszę to zmienić ;o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Lubię takie proste przepisy, szczególnie, że chleb wygląda wspaniale.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Robiłam podobny- pyszny był :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !