Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy zakwas na żur

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ząbków czosnku 5

Przepis i sposób przygotowania na: domowy zakwas na żur

Gotujemy mniej więcej 1 litr wody i studzimy. Powinna być letnia.w naczyniu szklanym (ja robię w sloiku litrowym)
Wsypujemy mąkę, zalewamy częścią wody, dobrze mieszamy, żeby nie było grudek i dodajemy resztę wody. Wrzucamy obrane ząbki czosnku (na litośc, zdobądźmy czosnek polski!), można je przekroić na pół. Na koniec dodajemy kromkę razowego (prawdziwego, nie jakiegos farbowanego) chleba i przykrywamy. Stawiamy w cieple. Po kilku dniach powinien być na tyle kwaśny, że bedzie można go schować do lodówki (żeby nie zrobił brzydkiego numeru i na przykład nie spleśniał na wierzchu).
Prosze uważać na chleb, żeby był zawsze zanurzony - on pleśnieje najchętniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.10.2012 13:26
Żur najlepiej wychodzi z domowego zakwasu.
IKrakowianka 30.07.2011 17:19
z takiego zakwasu wychodzi najlepszy żurek
matii6 22.03.2011 14:47
jeszcze nie robiłam ale się skuszę,,
alaaa 19.03.2011 19:06
wypróbuje
Dorota59 19.03.2011 10:01
i muszę go sobie zabrać do księgi
Dorota59 19.03.2011 10:00
zawsze kupuję gotowy- ale może wyprubuję twój przepis
Robert10 19.03.2011 09:18
domowy jest najlepszy
anemon 18.03.2011 22:11
Własnie z tego powodu, że pleśnieje ja nie dodaję chleba i też żurek się udaję. Trwa to oczywiście trochę dłużej, ale mam pewność, że nie będzie niespodzianki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak