Sposób przygotowania

Gotujemy mniej więcej 1 litr wody i studzimy. Powinna być letnia.w naczyniu szklanym (ja robię w sloiku litrowym)
Wsypujemy mąkę, zalewamy częścią wody, dobrze mieszamy, żeby nie było grudek i dodajemy resztę wody. Wrzucamy obrane ząbki czosnku (na litośc, zdobądźmy czosnek polski!), można je przekroić na pół. Na koniec dodajemy kromkę razowego (prawdziwego, nie jakiegos farbowanego) chleba i przykrywamy. Stawiamy w cieple. Po kilku dniach powinien być na tyle kwaśny, że bedzie można go schować do lodówki (żeby nie zrobił brzydkiego numeru i na przykład nie spleśniał na wierzchu).
Prosze uważać na chleb, żeby był zawsze zanurzony - on pleśnieje najchętniej.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Własnie z tego powodu, że pleśnieje ja nie dodaję chleba i też żurek się udaję. Trwa to oczywiście trochę dłużej, ale mam pewność, że nie będzie niespodzianki.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    domowy jest najlepszy
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    zawsze kupuję gotowy- ale może wyprubuję twój przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    i muszę go sobie zabrać do księgi
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    wypróbuje
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    jeszcze nie robiłam ale się skuszę,,
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    z takiego zakwasu wychodzi najlepszy żurek
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Żur najlepiej wychodzi z domowego zakwasu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !